Vergoeding via het PGB

Tot wel 100% vergoed

Wat is een PGB?

Als je ondersteuning nodig hebt door ouderdom, ziekte of een handicap, kom je mogelijk in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB koop je zorg in bij een zelfgekozen zorginstelling, bijvoorbeeld bij Hups. De kosten van onze diensten worden dan tot wel 100% vergoed. Of je in aanmerking komt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

De voordelen van een PGB
  • Vergoeding tot wel 100%
  • Bepaal zelf wie je ondersteund
  • Bepaalt zelf waar en wanneer je zorg ontvangt

Beheer van het PGB
Met een PGB heb je veel keuzevrijheid. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de administratie rondom het PGB, je beheert het budget en sluit de overeenkomsten af. Kun of wil je dit niet? Dan mag je een gewaarborgde hulp aanstellen. Wie dat is, kies je zelf.

Welke PGB-vormen zijn er?

Een persoonsgebonden budget kan via verschillende wetten toegekend worden.

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): voor hulp en ondersteuning in en om het huis
  • Wet langdurige zorg (Wlz): voor intensieve/langdurige zorg in de nabije omgeving
  • Zorgverzekeringswet (Zvw): voor persoonlijke verzorging of verpleging
H-PGB-vormen

Waar vraag ik een PGB aan?

Het aanvragen van een PGB verschilt per vorm. Afhankelijk van de vorm moet je bij één van deze drie zorgloketten een aanvraag indienen:

  • Jouw gemeente - Bij vergoeding via de Wmo
  • Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) - Bij vergoeding via de Wlz
  • Jouw zorgverzekeraar - Bij vergoeding via de Zvw

Betalen vanuit je PGB

Heb je een PGB toegewezen gekregen? Dan ontvang je het budget niet op jouw eigen rekening. In plaats daarvan betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB), in opdracht van jou, jouw zorgverlener(s). Jij of jouw gewaarborgde hulp stuurt de factuur naar de SVB, zij verzorgen vervolgens de uitbetaling.

Heb je een PGB via de zorgverzekeringswet? Dan kun je kiezen of je gebruik wil maken van de diensten van de SVB. Als je het zelf regelt, betaal je eerst zelf. Daarna kun je de factuur declareren bij de zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage
Voor een PGB via de Wmo of Wlz moet je mogelijk een eigen bijdrage betalen. Bekijk wat jouw eigen bijdrage is in deze handige rekenhulp

Hulp bij aanvraag PGB

Het aanvragen van een PGB kan een ingewikkeld proces zijn. Onze ervaren adviseurs bieden ondersteuning bij het invullen van de benodigde formulieren of verwijzen je naar een mantelzorgmakelaar. Met onze hulp weet je zeker dat jouw aanvraag voldoet aan alle eisen.
Vrijblijvend en vertrouwd
Vervangende mantelzorg samen afwas

Heb je al een PGB? Wij regelen fijne ondersteuning op basis van jouw wensen

Ben je op zoek naar fijne ondersteuning voor jezelf of dierbare? En vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken? Dat kan! Vraag snel een vrijblijvend adviesgesprek aan. Tijdens het gesprek nemen we de tijd voor al jouw vragen en vertellen we je alles over de vergoedingsmogelijkheden die voor jou van toepassing zijn.

Altijd een adviseur uit jouw regio